Graduatie

Hieronder staat een schema met de kleur van banden en hun graduatie. Graduatie is een trapsgewijze indeling. Je hebt lage en hoge banden. Hoe donkerder de kleur van de band, hoe hoger de graduatie is. Je ziet in het schema dat een gele band lager is dan een blauwe band. Maar die judoka met blauwe band moet dan ook veel meer judotechnieken weten. Tot bruine band kunnen kleine stukjes band gezet worden, deze heten slips. Deze slips zijn tussenstappen naar een volgende band. De slips zijn in dezelfde kleur volgorde als de banden. Je kan alleen slippen halen in de kleur van de volgende te behalen banden. Dus een gele bander kan niet meer een gele slip halen, alleen oranje slip en hoger. Als je een heel goed slipexamen doet kan je zelfs slippen over slaan.

Wit breed (12e dan)  
Junidan
Rood (10e dan)  
Judan
Rood (9e dan)  
Kudan
Rood-wit (8e dan)
             
Hachidan
Rood-wit (7e dan)
             
Shichidan
Rood-wit (6e dan)
             
Rokudan
Zwart (5e dan)  
Godan
Zwart (4e dan)  
Yodan
Zwart (3e dan)  
Sandan
Zwart (2e dan)  
Nidan
Zwart (1e dan)  
Shodan
Bruin (1e kyu)  
Ichikyu
Blauw (2e kyu)  
Nikyu
Groen (3e kyu)  
Sankyu
Oranje (4e kyu)  
Shikyu
Geel (5e kyu)  
Gokyu
Wit (6e kyu)  
Rokukyu

De witte band (6e kyu) tot en met de bruine band (1e kyu) kunnen binnen de judoclub worden behaald. De examens worden afgenomen door je eigen judoleraar. De technische examens van 1e, 2e en 3e dan moeten worden afgelegd binnen het district. Deze examens zijn officieel en kunnen binnen Nederland alleen worden georganiseerd door Judo Bond Nederland. De 4e en de 5e dan moeten worden behaald in een landelijk examen. Ook deze landelijke examens kunnen alleen worden georganiseerd door JBN.

 

Vanaf de 5e dan hoeft er geen examen meer afgelegd te worden. De rood-wit geblokte en de rode banden kun je verdienen door dingen te doen die de judo sport nationaal en internationaal ten goede komt.


Geschiedenis

In 1876 ging Jigoro Kano naar een jiu-jitsu school. Omdat hij erg klein en mager was werd hij veel gepest en hij hoopte dan ook dat hij zich met jiu-jitsu beter kon gaan verdedigen. Door al dit trainen werd hij sterker, soepeler (leniger) en sneller. Toen Jigoro Kano 16 jaar oud was ging hij het echte jiu-jitsu beoefenen. Deze trainingen waren zwaar en hard. Toen zijn leraar overleed kreeg hij al zijn aantekeningen. Hiermee verdiepte hij zich nog verder in allerlei vechtkunsten.

Jigoro Kano

Jigoro Kano

Jigoro Kano vond dat jiu-jitsu een goede manier van zelfverdediging was, maar hij vond de sport veel te hard en besloot om een eigen stijl te gaan ontwikkelen. In 1882 ontwikkelde hij het kodokan judo. Zijn bedoeling was dat mensen door het beoefenen van deze sport sympathieker en gezonder zouden worden terwijl ze zich toch konden verdedigen indien nodig. Hij maakte strenge regels voor het kodokan judo en er werden meer oude Japanse gebruiken aan toegevoegd.

De eerste judo school bestond uit 22 leden die later allemaal zelf leraar werden. Later werd judo een olympische sport en in 1907 werd Jigoro Kano gekozen voor het Internationaal Olympisch Comité. In 1938 stierf hij aan een longontsteking.